Ce este lemnul lamelat încleiat

Ce este lemnul lamelat incleiat Ce este lemnul lamelat incleiat Ce este lemnul lamelat incleiat Ce este lemnul lamelat incleiat Ce este lemnul lamelat incleiat

Lemnul lamelat încleiat este un material de construcție inovativ și versatil gândit pentru o serie de aplicații rezidențiale, comerciale și instituționale.

Multiplele posibilități de design creativ și performanțele sale superioare altor materiale de construcție recomandă acest produs ca fiind cea mai bună alegere pentru orice tip de proiect, începând de la simple grinzi de susținere sau decor în construcții rezidențiale până la arce pentru acoperișul stadioanelor, al bisericilor sau al pavilioanelor expoziționale de mari dimensiuni.

Denumirea tehnică a produsului este "lemn lamelat încleiat", așa cum este menționată în standardele UE, denumire utilizată de CEN - Comitetul European de Standardizare și menționată în standardele aplicabile în România precum SR EN 390:1996, SR EN 386:2002, SR EN 1194:2002, SR EN 408:2004, SR 14220:2007, SR EN 14221:2007.

Lemnul lamelat încleiat este un semifabricat obținut prin încleierea lamelelor de lemn. Lemnul lamelat încleiat se compune din structuri de lemn lamelat (cherestea) de diverse dimensiuni, obținute din diferite specii de lemn, selectate și curățate de noduri sau defecte, care se îmbină apoi în dinți și se lipesc cu adezivi durabili și rezistenți la umezeală. Structurile obținute sunt finisate și standardizate pe dimensiuni și clase de rezistență pentru utilizări la interior sau exterior.

Flexibilitate nelimitată și design creativ

Lemnul lamelat încleiat are o rezistență și o duritate superioare lemnului din care provine și prin îmbinare și încleiere devine mai rezistent ca oțelul. Utilizările frecvente ale acestui tip de structură sunt pentru : grinzi, acoperișuri, podele din lemn pentru interior sau exterior, arce arhitecturale, sisteme de acoperire pentru spații comerciale, poduri, pavilioane expoziționale, etc.

Rezistența și durabilitatea structurilor de lemn lamelat încleiat le recomandă ca soluția ideală pentru spații largi, deschise, unde sunt necesare elemente de construcție de lungimi foarte mari. Singurele limitări sunt cele legate de transport și manipulare.

Lemnul lamelat încleiat poate fi fabricat în orice dimensiuni sau forme și este singurul produs derivat din lemn care poate fi prelucrat în forme curbe.

Lemnul lamelat încleiat răspunde cu succes provocărilor designului creativ oferind versatilitate, căldură, o estetică deosebită și eficiență în costuri.

Prietenos cu mediul înconjurător

Lemnul protejează mediul înconjurător și este un material de construcții superior oțelului sau betonului din punct de vedere al energiei utilizate, al potențialului de încălzire globală, al emisiilor în aer și al cantității de deșeuri rezultate.

Procesul de prelucrare a lemnului consumă de 6-12 ori mai puțină energie decât cel al obținerii oțelului și de 2 ori mai puțină energie decât cel al aluminiului. Lemnul are o greutate de 2/3 din cea a oțelului și de doar 1/6 din cea a betonului, dar în schimb rezistența sa la tensionare este dublă față de oțel, la aceeași greutate, iar rezistența la compresie este mai mare ca a betonului.

Astfel, se dovedește faptul că lemnul este cea mai bună alegere naturală, ce răspunde facil aplicațiilor amplasate în orice mediu, pentru orice design și pentru construcții atrăgătoare și rezistente în timp.

Avantajele construcțiilor din lemn lamelat încleiat comparativ cu cele din oțel și beton